بلاگ

سبوس معجونی شگفت انگیز از استحصال برنج

در فصل برداشت محصول برنج، شالیکوبی های استان مازندران و سایر استان های شمالی ایران دارای جنب و جوش دوچندان شده و هزاران کیلو برنج می آید و می رود تا روانه بازار مصرف کنندگان شود اما در بین یک چیز جای می ماند که آن هم سبوس برنج است.

بعد از برداشت محصول، حاصل دسترنج کشاوزان به کارخانه های شالیکوبی انتقال داده می شود تا بعد از فراوری به برنج تبدیل شوند.

در این بین یک ماده مفید و با ارزش از چرخه سودمند مصرف خارج می شود، زیرا اکثر مشتریان تمایل دارند تا با تصمیم غلط و عدم آگاهی برنج هایی با رنگ سفید را سر سفره های خود قرار دهند.

در واقع سبوس برنج پوسته دوم شلتوک است که در بیشتر موارد برای خوراک دام و طیور استفاده می شود.

سبوس برنج ،ثروتی است که بخشی از آن این روزها خوراک دام ها و بخشی هم سوزانده می شود. دلیل اصلی آن هم است که مشتری برنج با رنگ کاملا سفید دوست دارد.

برنج سبوس دار رنگش قهوه ای است به همین دلیل مشتری کمتر مشتاق به مصرف این برنج ها است.

کشاورزان شلتوک های که برای فراوری به کارخانه شالیکوبی می آورند دوست دارند برنج سفید باشد و به شکل روغنی و قهوه ای نمی پسندند. اکثر مشتریان و مصرف کنندگان از خصوصیات برنج اطلاعات چندانی نداردند و فقط دوست دارند که برنج خریداری شده به رنگ سفید باشد.

سبوس برنج، نسخه شفا بخشی است برای آدم هایی که دنبال داروی برای لاغر شدن، پرپشتی مو و داشتن پوست شاداب هستند مناسب است.

به گفته یکی از کارشناسان تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مازندران سبوس برنج منبع خوبی از ویتامین ها و املاح معدنی از جمله آهن، منگنز، فلوراید و ویتامینهای گروه B و E می باشد.

بر خلاف سبوس برنج که دارای مقادیر بالای ویتامین B است، برنج سفید نه تنها ویتامین B ندارد بلکه حاوی ماده ای است که ویتامین B را رسوب می دهد.

سبوس برنج دو خاصیت درمانی دارد؛ به دلیل داشتن فیبر در درمان یبوست و ویتامین B برای جلوگیری از ریزش مو استفاده می شود.

برای این منظور سبوس را می‌توان هم به صورت خوراکی، خوردن دم‌کرده سبوس و هم به صورت خارجی شستشوی موها استفاده کرد.

تحقیقات نشان داده که مصرف برنج قهوه ای در چین یکی از عوامل جلوگیری از پیری زودرس، ریزش و سفید شدن مو در بین چینی هاست.

باید این را هم در نظر داشت که سبوس خام دارای اسید فیتیک و بار میکروبی بالا است و مصرف آن در روده مشکل ایجاد می کند. در سبوس های استاندارد و بهداشتی با پایین آوردن اسید فیتیک و بار میکروبی سبوس ها ریز مغذی ها راحتر جذب بدن می شود.

برای بهره مندی از خواص این غذای معجزه آسا می شود مقداری پودر سبوس برنج که کاملاً نرم، قابل حل و خوش طعم هست را به ماست، سوپ، سالاد، خورشت، آبمیوه، شیر اضافه و مصرف کرد.

مصرف مرتب این ماده غذایی باعث کاهش استرس و افسردگی، درمان بیماری های عصبی و وسواس، و سلامتی پوست و اعصاب می شود.

یک میلیون و ۲۰۰هزار تن شلتوک سالانه در مازندران برداشت می شود که با توجه به ضریب تبدیل ۱۰درصدی شالی به سبوس حدود ۱۲۰هزارتن از این ماده غذایی از چرخه مصرف بهینه خارج می شود که با فراوری و بسته بندی می شود که هم درآمد شالیکاران و هم سلامت جامعه را افزایش داد.

طریقه مصرف سبوس برنج:

  • سبوس برنج را به صورت پودر برای تهیه انواع نان، کوکی و شیرینی استفاده می کنند
  • همچنین سبوس برنج را برای تهیه سوپ سبوس برنج و سبوس برنج دم کرده استفاده می کنند.
  • از سبوس برنج برای تهیه دمنوش و عصاره سبوس برنج و همچنین روغن سبوس برنج هم استفاده می شود.

مقدار مصرف سبوس برنج در روز:

  • برای کاهش کلسترول بالای خون : ۱۲-۸۴ گرم سبوس برنج در روز
  • برای درمان سنگ کلیه : ۱۰ گرم سبوس برنج دو بار در روز برای ۳ تا ۵ سال
  • برای لاغری و کاهش وزن : ۱ قاشق چای خوری سبوس برنج را در یک لیوان آب میوه یا یک لیوان آب بریزید و بنوشید

 ارزش غذایی سبوس برنج (۱۰۰ گرم):

  • کالری : ۲۴۶
  • چربی : ۷ گرم
  • کربوهیدرات : ۶۶ گرم
  • فیبر : ۱۵ گرم
  • پروتئین : ۱۷ گرم
  • قند : ۱٫۵ گرم

اگر قصد دارید سبوس برنج را به عنوان معجونی برای کاهش وزن استفاده کنید طریقه مصرف به شیوه زیر زیر است:

۱-صبحانه

۲-ناهار و شام

۱- ده دقیقه قبل از صبحانه یک قاشق غذاخوری سبوس برنج را درون لیوان ریخته و با شیر مخلوط کرده و میل کنید، این کار باعث می شود شور و نشاط ذر شما از ابتدای صبح فراهم آید و شما را در آغاز کردن روز یک روز با شادمانی کامل کمک می کند.

۲-ده دقیقه قبل از صرف ناهار و شام یک قاشق غذا خوری را درون یک کاسه ریخته و این بار با ماست مخلوط کنید و بخورید.این کار باعث افزایش سوخت چربی های اضافه بدن می شود و لاغری و داشتن اندامی دلخواه را کم کم به شما هدیه می دهد

سبوس برنج حاوی املاح معدنی – آهن – منگنز و ویتامین های A – E – B1 – B2 – B5 – B6 می باشد.

ویتامین B5 موجود در آن موجب تحریک پیاز مو شده و از سفید شدن و ریزش مو جلوگیری کرده و هم چنین به مرور زمان موهای سفید را مشکی کرده و موجب رویش مجدد موها می شود.

ویتامین E آنتی اکسیدانی قوی است که ضمن حفظ رطوبت پوست از چروک شدن آن و پیری زودرس پیش گیری میکند.

برخی از مزایای ثابت شده ی استفاده از سبوس برنج:

  • جلوگیری از سنگ کلیه در افراد با میزان بالای کلسیم.
  • آلرژی خارش پوست (درماتیت اتوپیک).
  • پیش گیری از سرطان معده.
  • پیش گیری از سرطان روده یا راست روده.

برخی از مزایای آن دارای شواهد ناکافی هستند که عبارتند از:

  • فشار خون بالا.
  • اعتیاد به الکل.
  • کاهش وزن
  • تقویت سیستم ایمنی.
  • انرژی فزاینده.
  • بهبود عملکرد ورزشی.
  • بهبود عملکرد کبد.
  • پیش گیری از بیماری های قلبی و عروق.

زیاده روی در مصرف سبوس نکنید:

  • زیاده روی در مصرف سبوس ممکن است ایجاد اسهال نماید.
  • زیاده روی در مصرف سبوس منجر به انسداد روده و التهاب دیورتیکول روده می شود.
  • توصیه می شود پس از مصرف سبوس، مایعات و آب فراوانی نیز مورد مصرف قرار گیرد.

پس رعایت اعتدال و میانه روی در مصرف هر نوع ماده غذایی ( هر چند که مفید باشد ) لازم و ضروری است.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *