مجله رویسا, مقالات

تاثیر آب بر روی کیفیت دو رقم برنج طارم و شیرودی

کیفیت برنج طارم

پس از گندم، برنج یکی از پرمصرف ترین گیاهان زراعی در بین غلات می باشد به‌طوری که از لحظه کاشت، داشت تا برداشت یک کیلوگرم برنج حدوداً 3برابر گندم آب لازم است و کاشت آن هم از سابقه طولانی برخوردار است و غذای تعداد زیادی از مردم دنیا را تشکیل می دهد که بیشتر مصرف کنندگان آن هم به قاره آسیا برمیگردد.

به همین دلیل بیشترین مصرف آب شیرین در این قاره مربوط به این زمینه می باشد.

در کشور ایران هم بخش کشاورزی یکی از پرمصرف ترین حوزه در استفاده و بهره برداری از منابع آب ات به طوری که 93 درصد آب شیرین در این حوزه مورد استفاده قرار می گیرد. به همین دلیل می بایست برنامه ریزی دقیقی در این خصوص صورت گیرد تا بخش کشاورزی با راندمام مناسبی به فعالیت خود ادامه دهد و این برنامه ریزی باعث افزایش بهره وری به صورت پایدار هم شود.

در میان خانواده غلات برنج به عنوان تنها محصولی می باشد که شکل و درصد مر بوط به شکستگی آن به عنوان یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار در نحوه دسته بندی آن به شمار می آید.

در بخش تجارت بین الملل، دسته بندی برنج بر این اساس صورت می گیرد:

  • اگر برنج کمتر از 5 درصد خورده داشته باشد آن برنج اعلا محسوب می شود.
  • اگر برنج کمتر از 15 درصد خورده داشته باشد آن برنج استاندارد محسوب می شود.
  • اگر برنج کمتر از 25 درصد خورده داشته باشد آن برنج دانه شکسته محسوب می شود.
  • اگر برنج کمتر از 20 درصد خورده داشته باشد آن برنج خرده محسوب می شود.

در هنگام تبدیل و فرآیند شلتوک به برنج سفید مقداری از دانه های شکسته و خرد می شوند که این شکستگی ها و خرد شدگی ها به عوامل مختلفی بستگی دارد که مهمترین آنها شامل نوع برنج، عوامل محیطی در هنگام کاشت تا برداشت برنج، نحوه آبیاری برنج، نحوه برداشت و خرمنکوبی برنج می باشند.

در میان مواد ذکر شده، نحوه مدیریت در آبیاری برنج یکی از مهم ترین عوامل می باشد که بدون آب هم کشت برنج و در ادامه عملیات کود دهی، سم پاشی و مبارزه با علف های هرز غیر ممکن امکان پذیر نمی باشد.

طبق بررسی های بعمل آمده در ایران، به طور میانگین بیش از 30 درصد محصولات تولید شده توسط کشاورزان قبل از رسیدن به مرحله مصرف از بین رفته و به دلیل ضعف صنایع تبدیلی در ایران م این حوزه نمی تواند از تمامی اجزا و قسمت های مختلف برنج و محصولات کشاورزی استفاده کنند.

برنج یکی از محصولاتی مربوط به حوزه کشاورزی می باشد که میزان درصد شکستگی آن تاثیر مستقیمی در بازار پسندی و جلب مشتری دارد به نحوی که هرچه دانه های برنج از سلامت بیشتر و شکستگی کمتری برخوردار باشند قیمت آن هم با توجه به تقاضای بیشتر بالاتر خواهد رفت. ارزش مالی برنج شکسته و خرد شده نسبت به برنج با کیفیت و سالم به شدت دارای افت می باشد تا جایی که در برخی موارد و از لحاظ قیمت گذاری، برنج خرد و شکسته دارای یک سوم تا یک چهارم قیمت برنج با کیفیت و سالم است.

طبق نتایج بدست آمده از تحقیقات دانشمندان و پژوهشگران عرصه برنج، نتایجی مهمی از تاثیر مستقیم میزان آبیاری بر روی برخی خواص همانند خواص فیزیکی و شیمیایی حاصل شد.

پژوهشگران به این نتیجه رسیده اند که آبیاری برنج به صورت تناوبی باعث می شود تا از مصرف بیش از اندازه آب جلوگیری شود.

طبق پژوهش های صورت گرفته بهترین نوع آبیاری در مزارع برنج از جمله رقم طارم از نظر سختی دانه و کم شدن میزان شکستگی و خرد شدن دانه برنج روش غرقاب کردن مزرعه برنج به صورت دائم می باشد. بنابراین بهترین روش آبیاری برای برنج طارم آبیاری آن به صورت غرقاب و فاصله آب از سطح زمین به مقدار 5 سانتی متر می باشد که علاوه بر صرفه جویی در میزان مصرف آب، درصد شکستکی و خرد شدگی هم کاهش چشمگیری خواهد یافت.

اما در برخی از ارقام برنج از جمله برنج شیرودی که به عنوان ارقام پرمحصول شناخته شده است، آبیاری به صورت اشباع پیشنهاد شده است. با توجه به نتابج به دست آمده در این روش احتیاجی به غرقاب نمودن کامل برنج به صورت دائم نمی باشد.

باید این نکته را متذکر شد که عدم غرقاب نمودن برنج در رقم پرمحصول شاید باعث اندکی کاهش عملکرد شود اما این کاهش عملکرد با وجود صرفه جویی در مصرف آب بسیار ناچیز مخصوصا در زمان خشکسالی است.

لطفا به منظور بازدید و بررسی از بهترین و با کیفت ترین ارقام برنج ایرانی کلیک کنید.

برنج قهوه ای چیست؟

همینطور می توانید برای خرید برنج طارم محلی از این لینک استفاده کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.