تغذیه و سلامت در شرایط کرونا

ویروس کرونا چیست؟

بیماری کرونا یک بیماری عفونی و مسری ناشی از ویروس کرونا است که به تازگی کشف شده است. اکثر افراد آلوده به ویروس کرونا، بیماری تنفسی از طیف خفیف تا شدید را تجربه کرده‌اند اما بسته به شرایط جسمانی افراد، شدت بروز این علائم متفاوت است. این بیماری علائمی چون سرماخوردگی، تب، سرفه، تنگی نفس و مشکلات تنفسی به همراه دارد. ویروس کرونا از طریق مختلف بر افراد تأثیر می‌گذارد. بیشتر افراد آلوده که به بیماری خفیف تا متوسط مبتلا می‌شوند، می‌توانند بدون بستری شدن در بیمارستان بهبود ‌یابند. تمامی افراد با رنج سنی متفاوت در معرض ابتلا به این بیماری هستند اما افراد مسن و کسانی که دارای مشکلات بیماری‌های زمینه‌ای مانند بیماری‌های، قلبی و عروقی، دیابت، آسم و بیماری‌های مزمن تنفسی ، سرطان و مبتلایان به نقص سیستم ایمنی هستند، به این بیماری با شدت بیشتری مبتلا می‌شوند.

علائم شایع این بیماری: تب، سرفه خشک، خستگی
علائم کمتر شایع: درد، گلو درد، اسهال، ورم ملتحمه، سردرد، از دست دادن حس چشایی یا بویایی، بثورات روی پوست ، یا تغییر رنگ انگشتان دست و پا.
علائم جدی: دشواری در تنفس یا تنگی نفس، درد یا فشار قفسه سینه، از دست دادن تکلم یا حرکت.
بهترین راه پیشگیری و کاهش سرعت انتقال این ویروس، داشتن اطلاعاتی از این ویروس و نحوه انتقال و گسترش آن است. شما می‌توانید با شستن مکرر دست‌ها با آب و صابون یا شستشو با محلولهای ضدعفونی کننده و رعایت حفظ فاصله فیزیکی و استفاده از ماسک و پوشاندن دهان و بینی و دست نزدن به صورت و چشم خود، از انتقال این ویروس به خود و دیگران جلوگیری نمایید.

اقدامات لازم در صورت ابتلا به کرونا:

اگر علائم جدی دارید سریعاً به دنبال مراقبت پزشکی باشید. همیشه قبل از مراجعه به پزشک با مرکز بهداشت خود تماس بگیرید.
افرادی که علائم خفیف دارند باید علائم خود را در خانه مدیریت کنند.
به طور متوسط 5-6 روز طول می کشد تا فردی که به ویروس آلوده شده، علائم آن نشان داده شود ، اما ممکن است تا 14 روز طول بکشد.
در حال حاضر هیچ واکسن قطعی یا روش خاصی برای درمان ویروس کرونا وجود ندارد. اما دانشمندان در حال آزمایشات بالینی زیادی هستند تا زودتر بتوانند به نتیجه قطعی برسند.

تغذیه و پیشگیری از کرونا

با توجه به ناشناخته بودن ویروس کرونا و اینکه با مرور زمان ماهیت و علائم آن تغییر می‌کند، هیچ درمان شناخته شده‌ای تا به امروز برای آن پیدا نشده است. اما با استفاده از تغذیه مناسب که شامل 4 گروه غذایی کربوهیدرات، پروتئین، لبنیات و چربی و میوه‌ها و سبزیجات تازه است، می‌توان سیستم ایمنی بدن را تقویت نمود تا خطر ابتلا به بیماری کمتر شود.
توجه داشته باشید چه در شرایط عادی و چه در شرایط اضطراری لازم است تعادل و تنوع در مصرف کلیه مواد غذایی رعایت شود. دریافت کلیه ویتامین‌های مورد نیاز بدن برای افزایش سطح ایمنی و مقابله با بیماری و بهبودی، از طریق منابع غذایی آن تامین می‌شود و منابع غذایی حاوی ویتامین‌ها و املاح، هیچ گونه ارجحیتی بر یکدیگر ندارند. از توصیه به مصرف کلیه مکمل‌ها در این شرایط خودداری شود زیرا مصرف دوزهای بالای ویتامین و مواد معدنی اثر محافظتی ثابت شده‌ای در پیشگیری از بیماری های عفونی ندارد.

توصیه های تغذیه‌ایی برای بیماران تنفسی

  • اکثر انرژی و مواد ضروری و مورد نیاز بدن توسط محصولات حاوی کربوهیدرات تامین می‌شود. کربوهیدرات‌ها به دو دسته، پیچیده و ساده تقسیم‌بندی می‌شوند که مصرف کربوهیدرات پیچیده توصیه می‌شود. کربوهیدرات پیچیده در موادی چون برنج، انواع نان سبوس دار(جو، سنگک)، رشته و غلات صبحانه، سبزی‌ها و میوه‌های تازه وجود دارد.
  • برای اینکه عضلات تنفسی قدرمند و سالم نگه داشته شوند، باید منابعی غنی از پروتئین مصرف شود. پروتئین به فور در انواع گوشت‌ها (ماهی، مرغ، گوشت قرمز و طیور)، انواع حبوبات( لوبیا، نخود، ماش، عدس و باقلا )، انواع آجیل‌های بی‌نمک، انواع لبنیات پاستوریزه( شیر، ماست، پنیر، دوغ و کشک) و تخم مرغ یافت می‌شود و مصرف آن به افراد توصیه می‌شود.
  • از مصرف اسیدهای چرب و ویتامین‌های محلول در چربی غافل نشوید. برای تامین انرژی روزانه از روغن‌ها و چربی‌های خوراکی استفاده کنید. بدین منظور می‌توانی از روغن‎‌های گیاهی که شامل ، آفتابگردان، سویا، پنبه‌دانه، زیتون، روغن گردو، کنجد، کلزا و… جهت پخت و پز استفاده کنید. این روغن‌ها مناسب سرخ کردنی نیستند. مصرف این روغن‌ها به دلیل داشتن خواص آنتی اکسیدان طبیعی بسیار توصیه می‌شود. در این حال مصرف روغن‌ها و چربی‌های حیوانی مانند، کره، پیه، روغن ماهی، دنبه و… را محدود کنید.
  • مصرف 6-8 لیوان آب یا مایعات در روز توصیه می‌شود. مصرف مقدار مناسب آب در روز باعث می‌شود ترشحات درون مجاری هوایی رقیق شده و راحت‌تر تخلیه شود.
  • بیماران دارای مشکلات تنفسی بهتر است وعده‌های غذایی خود را بیشتر (4-6 وعده) و حجم هر وعده را کمتر کنند تا به دیافراگم آنها جهت حرکت، بالا و پایین آمدن، فشار وارد نشود.
  • مصرف بی‌رویه نمک و چربی باعث التهاب و تورم قسمت‌های مختلف بدن و مجاری تنفسی می‌شود. بنابراین مصرف مواد غذایی حاوی سدیم زیاد مانند انواع کنسروها، شورها، غذاهای فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس را باید محدود کرد.
  • علاوه بر تغذیه مناسب رعایت نکات بهداشتی و اجرای آن می‌تواند شما را از ابتلا به این ویروس مصون بدارد:
  • در ارتباط با دیگران فاصله فیزیکی را حداقل به اندازه 1.5 متر رعایت کنید.
  • هنگام سرفه و عطسه دهان و بینی خود را بپوشانید.
  • اگر حالتان بد است از حضور در جمع یا محل کار امتناع کنید.
  • از مصرف سیگار یا دخانیات جدا پرهیز کنید تا باعث ایجاد اثرات مخرب بر روی ریه و ضعیف شدن آن نباشد.
  • از سفرهای غیر ضروری بپرهیزید.

تغذیه پس از ابتلا به کرونا

پس از ابتلا به بیماری کرونا، باید ارتباط خود را با افراد دیگر محدود و اصطلاحا قرنطینه نمود تا به دیگران سرایت نکند و نکات تغذیه جهت بهبود سلامت را حتما رعایت نمود. در ذیل به یسری مسائل تغذیه‌ای در دوران ابتلا به کرونا ذکر می‌شود:
مایعات: مصرف مایعات سالم به رقیق شدن ترشحات و دفع سموم بدن و حفظ سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند. استفاده از مایعات به اندازه کافی مانند آب، آب میوه‌های طبیعی، مایعات گرم چون چایی و انواع سوپ‌های رقیق حاوی مرغ و هویج، شلغم، کدو حلوایی، دال عدس که برای هضم نیاز به انرژی زیادی نیست. مصرف مایعات باعث تسکین گلودرد و التهاب گلو شده و سموم را دفع می‌کند.
بیماران مبتلا به بیماری کرونا به دلیل مشکلات تنفسی از مصرف غذاهای دارای ترکیبات محرک همچون ادویه‌ها و چاشنی و سرخ کردنی‌ها پرهیز کنند و برای برطرف شدن ضعف حاصل از بیماری از انواع حبوبات و میوه‌ها و سبزی‌های تازه و پروتئین‌ها استفاده کنند.
در زمان بیماری به دلیل بالارفتن دمای بدن فرد دچار تب شده و با افزایش هر درجه افزایش دمای بدن، فعالیت متابولیسم بدن افزایش می‌یابد و نیاز به مصرف غذای بیشتری است. در این مواقع مصرف مایعات و آب و غذا در حجم کم ولی دفعات بیشتر توصیه می‌شود.

در مرحله حاد این بیماری فرد بیمار، دچار تعریق زیاد می‌شود بنابراین مقدار زیادی سدیم و پتاسیم از بدن وی از دست می‌رود. برای جبران این فقدان باید در غذای بیمار که شامل سوپ می‌شود مقدار مناسب نمک استفاده نمود و از غذاهای حاوی پتاسیم مانند میوه‌ها(موز، کیوی، پرتقال، طالبی، آلو و زردآلو)، سبزی‌ها ( اسفناج، جعفری، لوبیا، سبوس گندم، هویج، کدو حلوایی، گوجه فرنگی و سیب زمینی) ، شیر و ماست مصرف کرد.

ویتامینA: کمبود ویتامین A در بدن منجر به تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شود. ویتامین A به جذب، هضم و ذخیره ویتامین A در بدن کمک می‎‌کند. بنابراین کمبود آن منجر به بیماری کم خونی حاصل از فقدان ویتامین A می‌‍شود. منبع این ویتامین، گیاهی و حیوانی است اما منبع حیوانی آن قدرت جذب بهتر و سریعتر دارد.
منبع حیوانی ویتامین A به صورت فعال در جگر، قلوه، زرده تخم مرغ، شیر، لبنیات پرچرب، شیر، لبنیات پرچرب و کره می‌باشد. منبع گیاهی ویتامین A به فرم کارتنوئیدها و به ویژه بتاکاروتن است. بتاکاروتن یک آنتی اکسیدان قوی است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و از ابتلا به بیماری غیر واگیر جلوگیری می‌کند و اکثرا در میوه‌های رنگی و سبزیجات زرد و سبز مانند هویج، کاهو، اسفناج، کدو حلوایی، زردآلو، طالبی، موز، انگور،خربزه، خرمالو و انواع مرکبات وجود دارد.

در زمان بیماری نیاز به ویتامین‌ها برای تامین انرژی و تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار ضروری است. جذب ویتامین‌های A, C, D, B ,B12 ، روی و آهن سبب تقویت سیستم ایمنی بدن و جبران انرژی از دست رفته را می‌کند. ویتامین C را می‌توان در انواع فلفل، سبزی‌های برگ سبز مانند اسفناج و سبزی خوردن، توت فرنگی، گریپ فروت، گوجه فرنگی، انبه، لیمو، انواع کلم، مرکبات، هندوانه، سیب زمینی، کیوی، دیگر میوه‌ها و سبزیجات وجود دارد.

دریافت مناسب ویتامین D از غذاهایی مانند ماهی‌های چرب، لبنیات و زرده تخم مرغ و قرار گرفتن در مقابل نور آفتاب بصورت روزانه، در افزایش سطح ایمنی بدن کمک می‌کند.
در نهایت مصرف غذاهای طبیعی و سالم سبب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود . اما بزرگنمایی درباره مصرف یکسری مواد برای درمان بیماری کرونا دور از واقعیت است. موادی چون سیر و زنجبیل خاصیت ضد میکربی داشته و می‌توانند در مقابله با عفونت‌ها باکتریایی و ویروسی مفید باشند. اما مصرف بی رویه آن باعث اختلال در متابولیسم بدن و تداخل در جذب دارو و مکمل‌های تجویز شده، می‌شود.

ایمنی غذا

ویروس کرونا ساختاری 2لایه دارد. لایه درونی آن شامل اطلاعات ژنیتیکی است و لایه بیرونی و تاج آن از جنس پروتئین است. این ویروس در دمای پایین و انجماد بسیار پایدار است و تا 2 سال در دمای زیر -20 درجه سانتی گراد زنده می‌ماند. بنابراین با رعایت بهداشت و ایمنی غذا می‌توانید از انتقال ویروس به واسطه غذا جلوگیری کنید. مواردی که در مورد ایمنی غذا باید رعایت کنید به صورت ذیل است:
• ویروس کرونا به دمای پخت معمولی(70 درجهد سانتی گراد) حساس است و در اثر گرمای بالا از بین می‌رود. بنابراین از مصرف محصولات حیوانی به صورت خام یا نیم‌پز خودداری کنید.
• قبل از دست زدن به مواد غذایی برای آماده سازی آنها حتما دستان خود را با آب و صابون بشویید.
• از تخته و کارد جداگانه برای خرد کردن مواد خام و پخته استفاده کنید و یا حتما آنها را با مایع بشورید.
• از تماس مستقیم با حیوانات خودداری کنید و به بازارهای حیوانات زنده نروید.
• از مصرف و تهیه گوشت حیوانات وحشی یا اهلی مریض و مرده با علل ناشناخته خودداری کنید.
• در هنگام غذا دادن به کودکان یا بیماران و سالمندان حتما دستان خود و طرف مقابل را ضد عفونی نموده و از قاشق، چنگال و ظروف شخصی استفاده کنید.
• امکان انتقال ویروس از طریق بسته‌های غذایی خرید شده وجود دارد. پس قبل از مصرف حتما بسته‌ها را بشویید و ضدعفونی کنید.
• از خرید مواد غذایی بصورت فله‌ایی یا باز خودداری کنید.
• از دست به دست کردن ساندویچ و مواد غذایی خانگی یا تهیه شده در مدرسه توسط دانش آموزان خودداری کنید.
• از مصرف غذاهای فرآوری شده مانند سوسیس، کالباس و کنسروها تا حد امکان پرهیز کنید.
• مصرف زیاد مایعات مخصوصا دانش‌آموزان در مدرسه، حتما از آب معدنی‌هایی که ظرف آن از قبل شسته شده است، استفاده کنند.

منبع

ترجمه از سایت بهداشت جهانی WHO
سایت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

مجموعه رویسا با نیم قرن سابقه درخشان در حوزه صنعت غذایی کشور، با استفاده از ماشین آلات مدرن و به روز دنیا و تجهیزات تولیدی و آزمایشگاهی به همراه استفاده از نیروی جوان و مهندسین متخصص در حوزه صنایع غذایی و شیمی در فضایی دانش بنیان و تحقیقاتی، با کیفیت ترین و اعلاء ترین محصولات را به صورت خالص و طبیعی در بسته بندی های مختلف با توجه به نیاز بازار عرضه می‌نماید. مشتریان عزیز می‌توانید برای مشاهده، بررسی انواع محصولات این مجموعه در وزن های دلخواه از بسته بندی های کوچک کم حجم تا بسته بندی های بزرگ و پرحجم (فله) به فروشگاه اینترنتی رویسا مراجعه نمایید.
خاطر نشان می نماییم که رویسا تمام تلاش خود را به کار می‌گیرد تا با حذف واسطه ها، ارسال سریع در کمترین زمان ممکن، قیمت مناسب، حداکثر کیفیت، بسته بندی مناسب، ضمانت بازگشت کالا، پشتیبانی و مشاوره فعال و … بهترین خدمات را به مشتریان عزیز ارائه نماید.
این محصولات به صورت های مختلف از جمله پست، باربری و سایر راه های ارتباطی در کوتاه ترین زمان ممکن قابل حمل به سراسر کشور می باشد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *