سلام به همه همراهان عزیز رویسا
آش رشته یکی از آشهای سنتی و خوش طعم و بسیار پرطرفدار ایرانیان است. وقتی صحبت از آش رشته به میان میآید یادآور خاطرات کودکی در خانه مادربزرگ، دورهمیهای خانوادگی سرسفره افطار و آشهای نذری تو ماه محرم میباشد. امروز هم بنابر سنت این ایام میخوام طرز تهیه آش رشته فوق العاده خوشمزه که اکثرا در شمال و مازندران پخته میشه را یاد بدم. اول از همه باید به این نکته مهم توجه کنید که خوشمزه شدن هر آش به سبزیهای اون مربوط میشه و یکسری نکات هنگام پخت که باید رعایت کرد. در ادامه با دستور آش رشته محلی خوشمزه به همراه نکات پخت اون با ما همراه باشید:
مواد لازم آش رشته مجلسی شمالی
نخود 1 پیمانه
لوبیا چیتی 1 پیمانه
عدس ½ پیمانه
ماش ½ پیمانه
سبزی آش پاک نکرده (تره، جعفری، گشنیز، اسفناج یا برگ چغندر) 700 گرم
دوغ 2 الی 3 لیتر
کشک به میزان لازم
پیاز داغ 300 گرم
سیر داغ ½ پیمانه
رشته آشی 250 گرم
نعنا خشک 2 الی 3 قاشق غذاخوری
آرد گندم 2 قاشق غذاخوری
نمک، فلفل، زردچوبه به میزان دلخواه
طرز تهیه آش رشته نذری خوشمزه
✅ برای تهیه آش اول باید حبوبات به غیر از عدس و ماش را به مدت 12 الی 24 ساعت قبل در آب سرد خیس داد و 2 الی 3 مرتبه آب آن را عوض کرد تا نفخ آنها گرفته شده و کمی جوانه بزند، زیرا جوانه حبوبات سرشار از کلسیم و بسیار پرخاصیت است.
✅ عدس و ماش را در ظرفی جدا حدود 2 الی 3 ساعت خیس میدهیم. پس از این مراحل نوبت پخت حبوبات است که اصطلاحا به آن بنشن نیز میگویند. به این صورت که ابتدا نخود و لوبیا را در قابلمه مناسب ریخته و به قدری آب بریزید که سطح نخود و لوبیا را گرفته و بیش از اندازه نباشد تا طعم و خاصیت آن تغییر نکند. سپس روی شعله نسبتا زیاد قرارداده تا بجوشد و حبوبات همراه آن پخته شود.به همین ترتیب ماش و عدس را در ظرفی دیگر و با مدت زمان کمتر بپزید. چون عدس و ماش خیلی سریع پخته شده و ممکن است له شوند.
✅ در مرحله بعد یه قابلمه مناسب که حجم آن از حجم مواد آش شما دوبرابر باشد انتخاب کنید و روی شعله نسبتا بزرگ قرار دهید. در شمال ایران ابتدا دوغ و کمی آرد گندم را در قابلمه ریخته و آنقدر روی شعله هم میزنند تا ترکیب دوغ و آرد به جوش آید و دوغ اصطلاحا نبرد. سپس نخود و لوبیا و عدس و ماش پخته شده را به آن اضافه می کنیم و با همان شعله نسبتا زیاد میگذاریم تا بجوش بیاید. سعی کنید درب قابلمه را بگذارید تا مواد بهتر بپزد و به قل قل کردن بیفتد.
✅ در این فرصت تابهای برداشته مقداری روغن مایع حدود 2 الی 3 قاشق غذاخوری در آن ریخته پیازداغ از قبل آماده را به آن اضافه میکنیم. میتوانید مقداری از پیاز داغ را برای تزئین آش کنار بگذارید و نگهدارید. سیر داغ به مقدار لازم (میتوانید خودتان کم کنید چون در آش رشته بوی سیر خیلی غالب نمیشود) به آن اضافه کرده و روی شعله تفت میدهیم. این ترکیب که به حرارت مناسب رسید زردچوبه و فلفل را به اندازه دلخواه به این ترکیب میزنیم. این مواد که خوب با هم ترکیب شد و بوی سیرداغ بلند شد شعله را خاموش کرده و سریعا نعنا خشک را به آن اضافه نموده و هم میزنیم تا رنگ نعنا تیره نشود.
نکته این مرحله این است که مدام باید این ترکیب را روی شعله هم بزنید.
✅ وقتی حبوبات به جوش آمد مقداری نمک به اندازه 1قاشق مرباخوری به آن اضافه کنید تا رنگ سبزی به مواد پس داده نشود و رنگ خود را حفظ کند. سپس سبزی را به آن اضافه میکنیم. مقدار سبزی را به دلخواه خودتان میتوانید کم یا زیاد کنید. حتی در مناطق شمال کشور به دلیل وجود سبزیهای معطر محلی(ریحان وحشی، سوسنبر)، اضافه کردن آن به آش عطر و طعم بی نظیری به آن میدهد.
✅ اجازه دهید تا سبزی با مواد کاملا به قل قل کردن بیفتد و جوش بخورد. در این هنگام مواد پیاز داغ و سیرداغ را به آن اضافه نموده و فرصت میدهیم تا آش با مواد کاملا بجوشد و حدود 20 دقیقه تا نیم ساعت قل بزند و جا بیفتد.
نکته این قسمت این است که درب قابلمه را نباید بگذارید.
✅ وقتی آش قوام آمد رشته های آشی را به اندازه دلخواد خرد کرده و به آن اضافه می کنید. شعله در این حال باید کمی بالا باشد پس از قل زدن رشته در آش و وقتی به صورت نیمپز درآمد کشک آب کرده را به مواد اضافه می کنیم و همچنان شعله بالا است تا مواد با هم بجوشد . در نهایت پس از نیم ساعت با شعله کم گذاشته تا آش جا بیفتد و میتوان آن را برای میل کردن در ظرفهای مورد نظر ریخت و تزئین کرد.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش گوشت بابلی
نکات تهیه آش رشته شمالی با رویسا
• نکتهایی که درباره پخت حبوبات باید به آن توجه داشت این است برای اینکه رنگ حبوبات تیره نشود درب قابلمه حبوبات را بلعکس گذاشته و یک لیوان آب روی درب بریزید تا قطرات عرق کرده قابلمه، در آن نرود و رنگ نخود و لوبیا را تیره نکند. البته میتوانید یک قاشق آب نارنج هم در آن بریزید تا کدر نشود.
• شما میتوانید به جای دوغ از آب استفاده استفاده کنید اما آش اصیل مازندرانی با دوغ درست میشود.
• سبزی آش رشته بطور کلی در مواد لازم گفته شده مقدار آن را با توجه به سلیقه خود میتوانید کم یا زیاد کنید . الیته در شمال کشور سبزیهای محلی دیگر ریخته میشود. حتی بعضی افراد شوید نیز به این ترکیب اضافه میکنند که کاملا دلخواه است.
• اگر دراین آش، دوغ استفاده میکنید باید مدام آن را بهم بزنید تا اصطلاحا دوغ آن نبرد. نشانههای بریدن دوغ این است که مواد آش شما یک طرف شده و آب در طرف دیگر قابلمه جمع میشود. برای اینکه دوغ نبرد مقداری در آن از همان اول و به همراه دوغ کمی در حد 50 الی 100 گرم نیم برنج بریزید تا با هم بجوشند.
• کشکها را در مدلهای مختلف و به مقدار دلخواه میتوانید در آن بریزید. با این دستور معمولا 1 شیشه کشک به مقدار 800 گرم کافی است که با کمی آب در ظرفی رقیق کنید و در انتهای کار به آش اضافه کنید زیرا کشک باعث غلیظ شدن آش می شود.
• با توجه به سلیقه خود میتوانید از آب قلم که قبلا پخته شده نیز در این آش استفاده کنید. زمان اضافه کردن آب قلم در هنگام اضافه کردن حبوبات است.
• منظور از پیمانه در مواد اولیه پیمانه پلوپزی میباشد.
• در این دستور از نمک زیاد استفاده نشده زیرا رشته آش و کشک به اندازه کافی دارای نمک میباشند. در پایان اگر مزه آش شما به اندازه دلخواه نمک نداشت میتوانید کمی به آن نمک بیافزایید اما افزودن نمک بیشتر به آن توصیه نمیشود.
تهیه مواد اولیه آشپزی با رویسا
ارائه مواد اولیه با کیفیت و ارگانیک جهت حفظ سلامتی شما همراهان، سرلوحه کار مجموعه رویسا بوده است. بنابراین میتوانید با اطمینان خاطر از محصولات رویسا نظیر زردچوبه، پودر فلفل سیاه و قرمز، آردها و… با مناسب ترین قیمت و بی واسطه خرید نمایید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه خورشت مرغ ناردونی مازندرانی
دستپخت دلبرانه شما
امیدوارم از دستور آش رویسا پز لذت برده باشید. پیشنهاد میکنم حتما این آش رشته خوشمزه را با دستور گفته شده درست کنید و عکسشو برای ما ارسال کنید.