کدو انواع مختلفی دارد. کدو حلوایی، کدو تنبل، کدو سبز و…. درفصل پاییز با سرد شدن هوا و وزش باد و سوز و سرمای آن همراه با صدای دلنواز خش خش برگها، در یک جای دنج، طعم دلپذیری از کدو تنبل را میتوان در انواع غذاها و کیک و شیرینی حس کرد و از خواص بینظیر آن بهره برد. کدو تنبل به شیوههای مختلف استفاده میشود و علاوه بر گوشت زرد رنگ زیر پوست سخت کدو از تخمه خوشمزه آن نیز بصورت آجیل و تزئین کیک و شیرینی استفاده میشود. در این مقاله به بررسی این میوه تنبل بامزه و پرخاصیت پرداخته شده است. پس با ما همراه باشید…
تفاوت کدو تنبل و کدو حلوایی
کدو تنبل و کدو حلوایی به لحاظ ظاهری و بافت و طعم، کمی با هم متفاوتند اما به لحاظ خواص خوراکی تقریبا یکساناند. کدو تنبل ظاهری گرد و کروی دارند رنگ پوست آن بیشتر نارنجی رنگ است اما کدو حلوایی فرم بیضی و کشیدهای دارد و رنگ آن زرد ملایم است. طعم و بافت کدو تنبل شیرین و نرمتر است و بیشتر برای تهیه شیرینی و کیک از آن استفاده میکنند. اما در آمریکا کدو حلوایی را بخاطر تخمه آن استفاده میکنند. در ایران تفاوت چندانی بین این دو کدو قایل نمیشوند و حتی هر دو را به یک نام صدا زده و استفاده میکنند. کدو تنبل به لحاظ جثه بزرگتر از کدو حلوایی است، سنگینترین کدو حلوایی جهان دارای 800 کیلوگرم وزن است. اما وزن کدو حلوایی نهایت به 40 کیلوگرم برسد.
خواص کدو تنبل
این کدوی به ظاهر تنبل برخلاف نام آن پر از خواص از جمله سرشار از آنتی اکسیدان و انواع ویتامینهایی همچون ویتامین C، ویتامین E، ویتامین A، ویتامینهای B کمپلکس و ترکیباتی همچون فلاوونوئید، پلیفنولیک مثل بتاکارتن و آلفا کارتن، کرپتوگزانتین، لوتئین، زئاگزانتین است و سرشار از مواد معدنی همچون مس، کلسیم، پتاسیم و فسفر است و برای جلوگیری از انواع سرطان مخصوصا سرطان پروستات مفید است. کدو تنبل برای داشتن پوستی شاداب و به دلیل داشتن آنتی اکسیدان مانع پیری زودرس و چین و چروک پوست میشود که مصرف آن بسیار سفارش شده است. در ذیل به خواص این میوه محبوب پاییزی میپردازیم…
کدو تنبل و دیابت
سازمان بین المللی دیابت در پی تحقیقات انجام شده بر روی بسیاری از افراد مبتلا به دیابت، به این نتیجه رسیده است که کدو تنبل نه تنها برای این افراد ضرری ندارد بلکه به دلیل داشتن کاروتنوئیدها و برخی پلی ساکاریدها باعث کاهش قند خون میشود. در واقع کدو به دلیل داشتن فیبر بالا در معده مانع جذب گلوکز شده و بدین صورت قند خون را کاهش میدهد. به این خاطر افراد دیابتی میتوانند بدون نگرانی از این تنبل جان استفاده کرده و از طعم آن لذت ببرند.
کدو تنبل برای کودکان
کدو تنبل به دلیل داشتن انواع ویتامینها و املاح مفید و به دلیل اینکه سرشار از آنتیاکسیدان است باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و برای کودکان بسیار مفید است. برای کودکان بالای 6 ماه میتوان کدو را به صورت پوره تهیه و استفاده کرد. شما میتوانید دستور تهیه پوره کدو تنبل را در مقاله آن مطالعه کنید.
کدو تنبل در بارداری
اگزما و اسهال از موارد شایع در افراد باردار است. استفاده از کدو تنبل باعث جلوگیری از عفونت روده مادر شده و حرکت روده را منظم میکند بنابراین به دلیل فیبر بالایی که دارد از بروز یبوست و اسهال جلوگیری میشود. همچنین کدو تنبل دارای انواع ویتامین است که برای پوست بسیار مفید است بنابراین مشکلات پوستی مانند اگزما در دوران بارداری را درمان کرده و از بروز آن جلوگیری میکند.
کدو حلوایی سرشار از پتاسیم است و به عملکرد بهتر قلب و بهبود کارکرد عضلات کمک زیادی میکند. همچنین این میوه برای تنظیم خواب بسیار مناسب است.
در دوران بارداری باید فشار خون و قند خون را کنترل کرد. با مصرف کدو تنبل میتوان این موارد را در مادران باردار و رعایت یکسری رژیم غذایی کنترل کرد.
دانه کدو حلوایی سرشار از امگا3 و چربی اشباع نشده است که برای تقویت مغز مادر و جنین بسیار مفید است.
کدو تنبل دارای زینک است که برای خانمهای باردار بسیار مفید است و باعث تقویت سیستم عصبی و بهبود خلق و خو میشود. علاوه براین مصرف کدو تنبل برای استحکام استخوانهای کودک بسیار مناسب است.
کدو تنبل و سرماخوردگی
کدو تنبل سرشار از ویتامینهای آ، ب، ث و آنتی اکسیدان میباشد و به همین دلیل از بروز سرما خوردگی و آنفولانزا جلوگیری کرده و باعث افزایش سطح ایمنی بدن میشود. بنابراین در فصل سرمای پاییز و زمستان که بیماریهای ویروسی سرماخوردگی و آنفولانزا شایع است خوردن این میوه شما را از بیماری مصون میدارد.
کدو تنبل و زیبایی پوست
کدو تنبل سرشار از ویتامین C و آنتیاکسیدان و بتا کاروتن است که به بافت پوست در برابر آسیب دیدگی و اشعه UV کمک میکند. این مواد به افزایش ساخت کلاژن پوست کمک کرده و بافت و کشش پوست را بهبود داده و از پوست آسیب دیده محافظت کرده و از ایجاد چین و چروک و بیماری چون سرطان جلوگیری میکند. از این میوه میتوان انواع ماسک خانگی تهیه و استفاده کرد. با استفاده از این ماسکها میتوان برای رفع تیرگی پوست و درخشان کردن آن و رفع لکههای آکنه و حتی ضدجوش استفاده کرد.
انواع غذاها با کدو تنبل
کدو حلوایی میوه دلپذیر و پرطرفدار در فصل پاییز و زمستان است. از این میوه میتوان به صورت پخته یا بخارپز استفاده کرد. کدو تنبل را میتوان در تهیه کوکو، سوپ، برنج، خورشت و انواع کیک و شیرینی استفاده کرد و لذت برد.
مضررات کدو تنبل
با توجه به خواص زیادی که از کدو تنبل بیان شد و مصرف آن برای بسیاری از افراد توصیه شده است. اما زیاده روی در مصرف آن برای افرادی که حساسیت دارند اصلا مناسب نیست و موجب دلپیچه، اسهال، تنگی نفس، خس خس سینه و استفراغ میشود. این علائم ممکن است در مادران باردار هم اتفاق بیفتد.