مجله رویسا

شیرین کننده ای به نام استویا – هر آنچه که باید درباره این گیاه بدانید

یکی از رفتارهای تغذیه ای نادرست افراد، استفاده از مواد غذایی حاوی شکر می باشد. با توجه به اثر قابل توجه استفاده از شکر در شیوع بیماری دیابت، استفاده از شیرین کننده های طبیعی حائز اهمیت می باشد. شیرین کننده های طبیعی علاوه بر ایجاد طعم مطلوب، اثرات مفیدی بر سلامتی مصرف کنندگان مواد غذایی شیرین دارند.

برای خرید استویا به صورت مایع می توانید به لینک زیر مراجعه کنید. خرید استویا

فرآیند استحصال استویا:

امروزه استویا به عنوان یکی از ارزشمندترین و کم کالری ترین شیرین کننده مورد استفاده و  توجه بسیاری از مردم قرار گرفته است. شاید برای شما جالب باشد که استویا به عنوان یک شیرین‌کننده کم کالری قابل مصرف به جای شکر در تهیه انواع شیرینی ها (کوکی، کیک و …)، بستنی، دسر ها، سس ها، ماست، ترشی ها، نان، نوشیدی های بدون الکل، آدامس و … در برخی از کشورها می باشد. قند موجود در استویا چندین برابر شیرین تر از قند معمولی است و مقدار کمتری از آن نسبت به قند و شکر معمولی در صنعت استفاده می شود که همین باعث شده که این گیاه رقیب بزرگی برای قندهای مصنوعی بوده و همچنین صنعت شکر را دچار تحول عظیمی کرده و به خوبی توانسته جانشین قند شود.

استویا چیست ؟

تاریخچه استویا:

این محصول یک نوع شیرین کننده ای است که علاوه بر نداشتن کالری، به طور طبیعی تولید می شود و از قدیم به عنوان یک گیاه بومی مردم آمریکا جنوبی به عنوان یک شیرین کننده در نوشیدنی ها استفاده می شود.

استویا برای اولین بار توسط یک گیاهشناس و پزشک اسپانیایی کشف شده است. ژاپن اولین کشور آسیایی بود که از استویا به عنوان شیرین کننده در صنایع غذایی و دارویی استفاده کرد.

امکان کشت این گیاه در شهرهای شمالی ایران نیز وجود دارد و چند سالی است که در این مناطق کشت می شود. دمای مساعد برای رشد این گیاه ۱۵ الی ۳۰ درجه سانتی گراد می باشد.

تاریخچه استویا

این شیرین کننده در کشورهای همانند روسیه از سال ۲۰۰۸، مکزیک ۲۰۰۹، ژاپن ۱۹۷۰، آمریکا ۱۹۹۵، برزیل ۱۹۸۶، استرالیا و نیوزلند ۲۰۰۸، سنگاپور ۲۰۰۵، هنگ کنگ ۲۰۱۰ و انحادیه اروپا و FDA از سال ۲۰۱۱ به عنوان یک شیرین کننده مجاز شناخته شده و مورد استفاده قرار می گیرد.

طبق شواهد تخمین زده می شود که تا سال ۲۰۲۰ سهم استویا در بازار به میزان ۷۷۱٫۵ میلیون دلار برسد. همچنین تخمین زده می شود که  تا سال ۲۰۲۴ میزان کل مورد نیاز شیرین کننده ها بر پایه استویا به ۲۲ هزار تن برسد.

ویژگی های استویا :

این گیاه بومی آمریکای جنوبی بوده و به طور طبیعی در مناطق مرزی بین برزیل و پاراگوئه می روید. قرن هاست که از برگ های این گیاه برای شیرین کردن چای ها و نوشیدنی های مختلف در این مناطق استفاده می شود. البته این  گیاه امروزه در کشورهای اروپایی و آسیایی نیز کشت و مصرف می شود. از این گیاه در فرم های برگ سبز، برگ های خشک شده، پودر شده و همچنین عصاره استفاده می شود. به عنوان مثال از عصاره آن در صنایع غذایی از جمله، تهیه شیرینی، کیک،نوشیدنی، عطاری و … استفاده می شود.

ارتفاع این گیاه به ۳۰-۸۰ سانتی متر می رسد و برگ های آن طولی تا ۲٫۵ سانتی متر پیدا می کنند. این گیاه دارای گل های لوله ای کوچک با پنج گلبرگ سفید می باشد، معمولا گلها جهت بهبود طعم برگها برداشته می شوند این گیاه به خاک خوب و زهکشی شده احتیاج دارد و در آب و هوای مرطوب گرم رشد می کند.

طبق مطالعات کمیته نظارت بر مواد غذایی سازمان ملل، مقدار مجاز استفاده از مایع استویا در صنایع غذایی به شرح زیر می باشد:

ویژگی های استویا

ترکیبات استویا:

استویا طعم شیرین خود را از ترکیبات طبیعی با نام استویول گلیکوزیدها که در برگ آن موجود است بدست می آورد که در شکل پایین مهمترین آنها به نمایش در آمده است.

در تولیدات جدید استویا با فورمولاسیون متفاوت دارای شیرینی بیشتر و در عوض تلخی بسیار کمتری نسبت به قبل که در آن پس زمینه تلخی بعد مزه و خوردن احساس می شود دارند.

ترکیبات استویا

شرح فرآیند متابولیسم در محصول استویا:

فرآیند استحصال استویا:

فرآیند استحصال استویا

استانداردهای مربوط به استویا در جدول زیر به نمایش در آمده است.

آزمایش های استویا

مقایسه شیرین کننده استویا و شکر:

ویژگی های استویا

ارزش غذایی استویا :

استویا یا شیرین برگ دارای پروتئین، فیبر، کربوهیدرات، فسفر، آهن، کلسیم، پتاسیم، سدیم، منیزیم، روی، ویتامین A و C  است.

ترکیبات به ازای هر ساشه:

خلاصه ای از نحوه کاشت استویا:

فواید گیاه استویا :

  • کنترل قند خون در بیماران دیابتی
  • جوان سازی پوست صورت
  • کاهش فشار خون بالا
  • تقویت سیستم ایمنی بدن
  • کاهش رشد سرطان در بدن
  • اثرات ضد ویروسی، ضد میکروبی، ضد انگلی وضد باکتریایی
  • کمک به لاغری و کاهش وزن بدن
  • جلوگیری از رشد کیست در سلولهای کلیوی
  • کاهش پوسیدگی دندان
  • کمک به سلامت خون

دلایل استفاده از استویا به عنوان یک شیرین کننده طبیعی در رژیم غذایی انسان :

  • دارا بودن خاصیت آنتی اکسیدانی
  • کالری بسیار کم
  • مقاومت زیاد نسبت به حرارت
  • قابلیت شیرین کنندگی زیاد نسبت به ساکاروز
  • خواص درمانی
  • عدم جذب یا جذب بسیار کم در سیستم گوارش انسان

دانلود پی دی اف PDF مقاله استویا:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *