مجله رویسا

غذاهای ارگانیک

این نوع غذاها بر اساس یکسری استانداردهای ویژه و به دور از هرگونه آفت کش، علف کش، حشره کش و افزودنی های مصنوعی تولید می شوند. تولیدکنندگان غذاهای ارگانیک تلاش می کنند تا غذاهایی هر چند بیشتر طبیعی و به دور از هرگونه اسید چرب ترانس، فرآورده های اصلاح ژنتیکی و بیشتر افزودنی ها تولید کنند. سیستم کشاورزی ارگانیک برپایه روش های طبیعی و عدم استفاده از عوامل شیمیایی مصنوعی بنا شده است. در این سیستم علاوه بر سلامتی انسان ها، سلامتی خاک نیز تضمین می شود زیرا با کشاورزی بدون استفاده از آفت کشف، قارچ کش و سایر اصلاح کننده های شیمیایی خاک از تخریب باز می ماند.

در کشاورزی ارگانیک به به گله دام های اهلی اجازه عبور و مرور به زمین های تحت کشت داده نمی شود. زیرا دام هایی که در مراکز تخصصی پرورش می یابند به علت تزریق دارو ممکن است فضولاتی غیرارگانیک داشته که رها شدن آنها در زمین های مزبور محصولات تولیدی را از حالت ارگانیک خارج می کند. انتخاب کشاورزی ارگانیک و غذاهای حاصل از آن منافع بی شماری را متوجه ما می سازد که می توان به بعضی از آنها اشاره کرد:

  • غذاهای ارگانیک طعم بهتری دارند زیرا کشاورزی ارگانیک با تغذیه طبیعی خاک آغاز می شود و همین امر منجر به تغذیه گیاه و در نهایت رضایت ذائقه ما می شود. بسیاری از مردم تنها به این دلیل که غذاهای ارگانیک طعم بهتری دارند آنها را انتخاب می کنند.
  • تولید غذاهای ارگانیک باعث سلامت نسل های آینده می گردد. به طور متوسط بچه ها 4 برابر افراد بزرگسال در برابر آفت کش های موجود در غذاها که سرطان زا هستند آسیب پذیرند. انتخاب غذاهای ارگانیک سلامت بچه های ما را چه در حال حاضر و چه در آینده تضمین می کند.
  • غذاهای ارگانیک مواد مغذی بیشتری دارند. تحقیقات انجام گرفته نشان می دهد که این غذاها حاوی ویتامین، مواد معدنی و مغذی بیشتری هستند. مخصوصا مقدار آنتی اکسیدان ها، ویتامین C، آهن، منیزیوم، کلسیم و فسفر آنها از مواد غذایی معمولی بیشتر است. جالب اینجاست که غذاهای ارگانیک 6 برابر غذاهای عادی اسید سالیسیلیک دارند. اسید سالیسیلیک که به طور طبیعی در گیاهان تولید می شود یک ترکیب محافظ در برابر بیماری و استرس است، به عنوان یک ضد التهاب عمل کرده و با تنگ شدن عروق خونی مبارزه می کند.
  • کشاورزی ارگانیک به جلوگیری از تخریب خاک کمک کرده و باعث سلامت آن می شود زیرا از روش های طبیعی به جای کودهای شیمیایی و آفت کش استفاده می کنند. در مقایسه با خاک زمین های معمولی، زمین های ارگانیک مقدار کمتری نیتروژن داشته، توانایی حفظ مواد مغذی بهتر و تخریب کمتری دارند و چرخش مواد مغذی بیولوژیک به نحو موثری در آن صورت می گیرد. امروزه کشاورزی با محصولات اصلاح ژنتیکی رایج شده است. بعضی از این مواد طوری طراحی شده اند که حاوی نوعی سم بوده و توسط آن به حشرات و آفت مبارزه می کنند. ریشه این گیاهان سم مزبور را به داخل خاک رها می کند که فعالیت آن حداقل برای 234 روز باقی می ماند. این امر تغییرات عمده ای را در سیستم خاک ایجاد می کند که به تخریب هرچه بیشتر آن می انجامد.
  • کشاورزی ارگانیک باعث حفظ کیفیت آب می شود. آفت کش ها و دیگر ترکیبات شیمیایی که به طور گسترده در کشاورزی امروزی مصرف می شود باعث آلودگی آب های زیرزمینی، رودخانه و سایر منابع آب آشامیدنی می شود.
  • غذاهای ارگانیک فاقد افزودنی های مصنوعی هستند. این افزودنی های شیمیایی باعث بروز بیماری های مختلفی همچون پوکی استخوان، بیماری قلبی، میگرن و بیش فعالی و حساسیت می شود. استفاده از آنتی بیوتیک ها، ضد میکروب ها، هورمون ها و دیگر عوامل تحریک کننده رشد در تولید محصولات ارگانیک ممنوع است. در حالتی که حیوانات با دارو یا مواد شیمیایی تحت درمان قرار می گیرند به هیچ عنوان نباید تحت عنوان ارگانیک فروخته شوند. استفاده از نگهدارنده ها، رنگ ها، آنتی اکسیدان ها و غیره در فرآوری غذاهای ارگانیک ممنوع است.
  • باقیمانده مواد شیمیایی در غذاهای ارگانیک وجود ندارد یا بسیار کم است. بسیاری از مطالعات نشان می دهد که عمده مواد مورد استفاده در بهبود خاک و گیاه است. بیش از 400 آفت کش شیمیایی در کشاورزی مدرن مصرف می شود که بقایای آن اغلب در غذاهای غیرارگانیک یافت می شود. تحقیقات نشان می دهد که 30 درصد حشره کش ها، 60 درصد علف کش ها و 90 درصد قارچ کش ها عوامل سرطان زا هستند و می توانند منجر به مشکلات عصبی و داخلی شوند.
  • تولید غذاهای ارگانیک نسبت به تولید غذاهای معمولی انرژی کمتری احتیاج دارد. کشاورزی مدرن امروزی نفت و مواد سوختی بیشتری نسبت به سایر صنایع مصرف می کند. انرژی مصرف شده کلیه مراحل کاشت، داشت و برداشت محصول را شامل می شود. اما کشاورزی ارگانیک بر پایه کار انسانی همچون وجین دستی و استفاده از کودهای سبز به جای کودهای شیمیایی نیاز به انرژی تا حد زیادی کاهش می دهد.
  • کشاورزی ارگانیک از کشاورزان فقیر حمایت می کند. هنگامی که ما غذاهای ارگانیک خریداری می کنیم از سیستم کشاورزی سنتی حمایت می کنیم. بیشتر زمین های تحت کشت فراورده های ارگانیک کوچک بوده و کمتر از 50 هکتار است. بسیاری از کشاورزان در طول دو دهه گذشته به دنبال سیستم کشاورزی مدرن مجبور به فروش زمین های خود را شده اند. زیرا هزینه لازم برای مدرنیزه کردن زمین های خود را نداشته اند. اما رواج کشاورزی ارگانیک می تواند یکی از راه های بقای این کشاورزان باشد.
  • غذاهای ارگانیک نیترات کمتری دارند. استفاده از کودهای شیمیایی محلول باعث افزایش مقدار نیترات خاک شده و در نتیجه مقدار این ماده در غذاهای ما مخصوصا سبزی ها و میوه ها زیادی می شود. وجود نیترات در خاک باعث الودگی آب شرب نیز می شود. وجود نیترات در آب و غذا منجر به تولید ترکیب سرطان زای نیتروزامید در بدن می شود. همچنین وجود نیترات توانایی حمل اکسیژن خون را کاهش داده و فرد را در خطر ابتلا به مت هموگلوبینمیا میکند.

منبع: کتاب جامع صنعت غذا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.