طرز تهیه کماچ سهن کرمان ویژه نوروز- مجله زندگی رویسا

طرز تهیه کماچ سهن، شیرینی اصیل کرمان در سفره نوروز

کماچ سهن یا کماچ سن از شیرینی‌های اصیل کرمان است که جایگاه خاصی در سفره هفت سین نوروزی کرمانی‌ها دارد و هنوز بعد از گذشت سالیان سال محبوبیت خود را از دست نداده است. نقطه قوت این شیرینی به دلیل وجود سهن در ترکیبات آن است، چرا که ماده‌ای مغذی و سرشار از ویتامین‌های گروه B به شمار می‌آید. همچنین این شیرینی علاوه بر انرژی‌زا بودن برای درمان کم خونی نیز مفید است.

سهن چیست؟

سهن یا شیره جوانه گندم، همان عصاره‌ای است که در تهیه سمنو نیز از آن استفاده می‌شود. برای تهیه سهن در منزل، گندم را از 2 شب قبل خیس کنید سپس لای دستمال تمیز و مرطوب قرار دهید تا جوانه زده و طی حدود یک هفته شیری شوند. آن را از چرخ گوشت رد می‌کنند و آب آن‌ها را کامل می‌گیرند. در کرمان از آب باران برای آبیاری جوانه گندم استفاده می‌شود تا گندم‌ها کاملا شیرین شود.

مواد لازم:

سهن 300 گرم

آرد گندم 250 گرم

مایه خمیر ترش 1 ق چ خ

ادویه کماچ پودر شده 1 ق چ خ

شکر( نرم و دانه ریز) 1/4 ق چ خ

گلرنگ( پودر شده) 1 ق چ خ

روغن حیوانی ذوب شده 100 گرم

پودر قند مقداری برای تزیین

پودر پسته مقداری برای تزیین

مواد میانی:

خرما( بدون هسته و چرخ شده) 400 گرم

کره(ذوب شده) 60 گرم

مغز گردو( خرد شده) 100 گرم

پودر هل 1 ق چ خ

پودر دارچین 1 ق چ خ

طرز تهیه:

1- ابتدا ادویه کماج که شامل 1/2 قاشق چایخوری پودر زیره سبز، 1/2 قاشق چایخوری پودر دانه رازیانه، 1 قاشق چایخوری پودر سیاه‌دانه، 1 قاشق چایخوری پودر زردچوبه، 1 قاشق چایخوری پودر گلرنگ می‌باشد را با هم خوب ترکیب کنید.

2- در ظرفی مناسب سهن، آرد گندم، مایه خمیر ترش، ادویه کماچ، شکر و گلرنگ را با یکدیگر مخلوط کنید تا خمیر نسبتا سفتی بدست آید. خمیر را خوب ورز دهید سپس با سلفون بپوشانید و 30 دقیقه در دمای محیط استراحت دهید.

3- حال نوبت به تهیه مواد میانی است. در ظرفی مناسب مواد اولیه میانی را خوب با هم مخلوط کنید.

4- سینی فر را کمی آردپاشی کنید، نیمی از خمیر آماده شده را با وردنه به قطر نیم سانتی‌متر باز کنید سپس در سینی مورد نظر پهن کنید. مواد میانی را در وسط خمیر ریخته و صاف و یکدست کنید.

5- لایه بعدی خمیر را روی آن قرار دهید، دقت کنید خمیر کماچ به دیواره‌های سینی نچسبد، زیرا سریع می‌سوزد.

6- با چاقویی تیز، خمیر را به شکل لوزی برش دهید، سپس روغن حیوانی را روی آن بریزید.

7- فر را از 15 دقیقه قبل روی حرارت 160 درجه سانتی‌گراد تنظیم و گرم کنید. سینی کماچ را 25 تا 330 دقیقه در طبقه وسط فر گرم شده، قرار دهید تا کماچ سهن بپزد و طلایی شود.

8- پس از پخت، سینی را از فر خارج کرده و بگذارید 30 دقیقه بماند تا شیرینی‌ها خنک شوند. سپس با پودر پسته و پودر قند روی آنها را تزیین کنید. کماچ سهن را در ظرف مورد نظر بچینید و سرو کنید.

نکات:

1- برای تهیه انواع شیرینی خشک و سنتی حتما به نکات گفته شده در مقاله نکات شیرینی خشک مراجعه و در تهیه آن بکار ببرید.

2-در صورت عدم دسترسی به سهن، می‌توانید از 180 گرم آرد/پودر جوانه گندم استفاده کنید. با این تفاوت که 250 میلیلیتر آب نیز باید به مخلوط آرد اضافه کنید.

3- در صورت عدم دسترسی به روغن حیوانی، می‌توانید از همان مقدار کره (ذوب شده) استفاده کنید.

4- گلرنگ که در کرمان با نام گل خشت نامیده می‌شود، عطر اصلی کماچ سهن به شمار می‌رود که می‌توانید از عطاری‌ها تهیه کنید.

5- تعداد شیرینی که با این مواد می‌توانید تهیه کنید 24 عدد است. برای تهیه تعداد بیشتر مواد را به همین نسبت افزایش دهید.

می‌توانید برای تهیه مواد اولیه با کیفیت به فروشگاه اینترنتی رویسا سر بزنید و خرید کنید. رویسا گلچینی از بهترین‌ها…

ویدئو تهیه کماچ سهن کرمان

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *