مجله رویسا

کشت دوم برنج

کشت دوم برنج

چرا مازندران بیشترین سهم در کاشت دوم برنج را دارد:

با توجه به اینکه بیشتر استان ها کلا کاشت حتی یک نوبت برنج را هم کنار گذاشته اند، استان مازندران به کاشت دو بار و برداشت دوم برنج رو آورده است.

حال در این مقاله ما قصد داریم به دلایل علاقمندی کشاورزان مازندرانی به کشت دوم برنج بپردازیم.

اولین و مهم ترین نکته در کاشت دوم برنج آب است که در صورت نبود امکان کاشت دوم برنج هم وجود ندارد و اگر هوا و شرایط جوی هم یاری کند، کشاورزان می توانند با کاشت و برداشت دوم برنج پیروزی را برای خود و خانواده خود به ارمغان بیاورند.

دلیل دیگری که میتواند به رونق کاشت دوم برنج در استان مازندران کمک کند، حمایت ها و پیگیری هایی است که مسئولین استان مازندران با تمام قدرت علارغم کارشکنی های برخی مخالفان حاضر و خارج در استان ایستاده و از کاشت دوم برنج حمایت می کنند.

نظرهای متفاوتی که در رابطه با کشت دوم برنج مطرح است:

بنابراین با توضیحاتی که در قبل مطرح شد، با سفر به در فصل تابستانه به استان های شمالی مخصوصا مازندران و دیدن شالیزارها و کشاورزانی در حال نشا برنج اصلا تعجب نکنید زیرا این استان از حمایت ویژه مسئولین خود در کشت دوم برنج برخوردار است و این حمایت ها با وجود نعمت آب رنگ و بوی بیشتری به خود می گیرد.

البته در برخی از مناطق تامین آب مورد نیاز برای کشت دوم به صورت قانونی نمیباشد و ممکن است از روش های غیر اصولی و غیر مجاز صورت گیرد.

بیشترین مناطق کشت دوم برنج :

در این سال ها کشاورزان و مسئولین مازندرانی از کشت دوم برنج با توجه به منافع زیادش برای کشاورزان دفاع جانانه ای می کنند.

طبق آمار و بررسی های بعمل آمده بیشترین درصد کشت برنج متعلق به استان مازندران بوده و به ندرت در سایر استان های شمالی (گیلان و گلستان) برنج کشت دوم کاشت و برداشت می شود.

در مازندران هم کشت دوم برنج در برخی از شهر ها از جمله بابلسر، آمل، بابل، فریدونکنار و محمودآباد بیشتر از سایر شهرهای دیگر رواج داشته و این شهرها قصد دارند تا برنج کشت دوم خود را به عنوان برند شهر خود به سایرین معرفی می کنند.

برنج کشت دوم فریدونکنار :

تعداد زیادی از استان های کشور به دلیل عدم دسترسی به آب شیرین مورد نیاز برای برنج، کاشت، داشت و برداشت برنج را از دایره کشاورزی خود حذف نموده اند. اما در مازندران مخصوصا در شهرستان فریدونکنار و به دلیل وجود این نعمت خدادادی و تامین مناسب آب شیرین علاوه بر کشت اول، در کشت دوم هم همچنان ادامه دارد. لذا تامین آب برای کشت دوم در این منطقه نکته قابل توجهی است.
به عقیده برخی از کارشناسان، میزان آب مورد نیاز برای کشت دوم، یک و نیم برابر میزان آبی است که در کشت اول برنج مورد استفاده قرار می گیرد است، اما برخی دیگر معتقند که این میزان کمتر از کشت اول می باشد.
مقدار آب مورد نیاز برای کشت دوم برنج ، یک و نیم برابر آبی است که در کشت اول برنج استفاده می شود؛ اما برخی دیگر می گویند که این اندازه نیست و آب کمتری استفاده می شود.
اصلی ترین محل کشت دوم برنج در استان مازندران مربوط به شهرستان فریدونکنار بوده و رواج دارد و در این سال ها کشاورزان فریدونکناری تمام تلاش خود را کرده اند که برنج کشت دوم خود را به عنوان برند شهر و شهرستان خود تبدیل کنند.
در کشت اول و طبق شرایط محیطی و سلیقه کشاورز برنج مورد نظر کشت می شود. اما در کشت دوم و به دلیل وقت محدود و کوتاه تا رسیدن فصل پاییز، بسیار مهم است تا برنجی زود رس جهت برداشت زودتر کاشته شود.
برای همین است که در برخی از موارد برخی از کشاورزان به جای کشت برنج مرغوب و با کیفیت به سراغ برنج پرمحصول شاید با کیفیت کمتر اما زودرس می روند
زمان تقریبی برداشت برنج در فریدونکنار در ابتدای پاییز می باشد، زمانی که فصل سرما کم کم خود را فریدونکنار و استان مازندران رسانده و باعث خواب زمین های کشاورزی و یا آیش سالیانه می شود که این زمان برداشت گاهی هم با بارش های سیل آسا مواجه می شود.
در واقع بارش های مربوط به این زمان از سال یک کابوس وحشتناکی برای کشاورزان فریدونکناری است. برای همین است که در این روزها اکثر نگاه ها و گوش ها به خبرهای محاوره شده از سوی سازمان هواشناسی است که مبادا در این روزها جو هوا متشنج شود.

 

به چه دلیل کاشت برنج دوم

برای کشاورزان از جذابیت ویژه ای برخوردار است:

کشاورزان و کشاورزی یک از اقشار و کارهای سخت و طاقت فرسایی است که در حال حاضر هم به عنوان یکی از مظلوم ترین افراد جامعه به شمار می آیند. کشاورزان در طول سال در حال زحمت و ریختن عرق هستند اما دستاورد و وجود پر اهمیت آنها هیچ گاه به درستی درک و دیده نشد و در بیشتر مواقع هم طعمه دست پر طمع دلالان و لابی گری های برخی از مسئولین بلادستی می شوند و نمی توانند محصول با کیفیت خود را به قیمت واقعی به فروش برسانند.

به همین دلیل است که با وجود مشکلات مالی فرآوران و عدم ثبات در بازار و نواسانات شدید بازار، کشت دوم گزینه ای خوب برای مقابله با این همه نابسامانی ها می باشد زیرا در شرایط بد اقتصادی دریافت حتی مبلغی کمتر از کشت دوم می تواند مرهمی باشد بر برخی زخم های موجود در طول سال.

دلیل زودتر شروع شدن کشت دوم برنج در مازندران :

این روزها اختلاف نظرهایی هم در رابطه با بودن و یا نبودن کشت دوم برنج در مازندران وجو دارد که این مباحث بیشتر به مواد و کودهای شیمیایی، آفت کش ها و منابع خاک می پردازد که این اختلاف نظرها به سفره های زیر زمینی و پیش روی آب شور دریای خزر به رگه ها و شریان های اصلی آب شیرین هم می پردازد.

با این وجود همانطور که قبلا هم گفته شد بیشترین کشت دوم در این استان بوده که امکان دارد در سال های نه چندان دور با کاهش شدید بارندگی و منابع زیر زمینی این استان هم در کشت دوم برنج با شکست و افت شدید رو به رو شود.

بهترین نوع برنج برای کشت دوم :

به دلیل زمان کم تا پاییز، زمان کاشت دوم برنج از اهمیت ویژه ای برخوردار است که یک کشاور باید به آن توجه ویژه ای داشته باشد.

به همین دلیل است که یک کشاورز ترجیح میدهد تا برنج پرمحصولی همانند نعمت، بی نام، شیرودی را جایگزین برنج مرغوب و اعلا کند. این برنج به رغم زود رس بودن، دغدغه باران و سرد شدن هوا تا برداشت محصول را از کشاورز دور می کند.

با این وجود برخی کشاورزان هم با آگاه بودن از زمان کوتاه کاشت تا برداشت ترجیح میدهند برنج هایی اعلا و مرغوب از جمله طارم عطری ، طارم هاشمی را برای کشت دوم خود انتخاب کنند.

میزان مصرف سم و کود در برنج کشت دوم:

یکی از بیشترین مصرف سموم و کودهای شیمیایی در مازندران مربوط به کشت دوم برنج می باشد.

اگر برنج قبل از برداشت به زمین بیفتد یا به صورت عامیانه بخوابد، هزینه درو هم افزایش می یابد که یکی از اصلی ترین دلیل این موضوع ضعیف بودن ساقه برنج به دلیل ضعف زمین در انتقال مواد مغذی به ریشه گیاه است و این امر نیاز به کود شیمیایی را افزایش می دهد.

به دلیل گران بودن کود حیوانی، کشاورز ترجیح می دهد از کود شیمیایی برای جبران ضعف خاک استفاده کند که ارزان تر از کود حیوانی است.

مصرف مقدار کود شیمیایی هم با قدرت زمین رابطه مستقیم دارد و زمین هایی ضعیف تر نیاز بیشتری هم به کود شیمیایی دارند.

ادامه دارد …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.