مجله رویسا

گلاب و انواع آن

چونکه گل رفت و گلستان شد خراب /  بوی گل را از که جوییم از گلاب

گلاب از معطرترین عرقیات موجود در ایران، که اولین مبدأ تولید آن میمند فارس بوده که امروزه بخش های نیاسر و قمصر از شهرستان های کاشان دارای بیشترین کارگاه های گلاب گیری در ایران می باشند. طبق اسناد تاریخی، ایرانیان از اولین تولید کنندگان گلاب و عطر در جهان به شمار می آیند.

گلاب از چه چیز بدست می آید:

گلاب مایعی بدون رنگ، شفاف و بسیار معطر که از گل محمدی به دست می آید. گل محمدی به عنوان گل ملی ایران شناخته شده و قرنهاست که در ایران برای تولید گلاب و اسانس ها کاربرد دارد.

جهت تهیه گلاب، گل های محمدی را در دیگ های گلابگیری حاوی آب جوش ریخته و آنها را تقطیر می کنند که بعد از گذشت مدت زمان مشخصی گلاب  به دست خواهد آمد. تفاوتی که در انواع گلاب ها وجود دارد به دلیل مقدار گل محمدی می باشد که در تولید آن مورد استفاده قرار می گیرد. امروزه در صنایع عطر سازی، آرایشی، غذایی و دارویی از گلاب  به عنوان یک ماده خوشبوکننده استفاده می شود.

انواع گلاب های موجود در بازار:

گلاب سبک:

برای تهیه این نوع گلاب از ۱۵ الی ۲۰ کیلوگرم ماده اولیه که همان گل محمدی می باشد مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به کم بودن مقدار وزن گل محمدی در تولید این نوع گلاب، گلاب سبک دارای قیمت کمتر نسبت به سایر گلاب ها می باشد.

گلاب دو آتیشه:

اگر بعد از انجام عمل گلاب گیری، به گلاب بدست آمده مجددا گل محمدی اضافه و عمل تقطیر هم مجددا روی ان انجام شود، گلابی با نام گلاب دوآتیشه بدست می آید. این گلاب دارای طعم تلخ و غلظت بالایی می باشد که بیشتر در مصارف درمانی مورد استفاده قرار می گیرد.

گلاب پس آب:

اگر روی تفاله های باقی مانده از فرآیند گلاب گیری مجددا اّب بریزیم و عمل گلاب گیری را طبق موارد ذکر شده در بالا انجام دهیم، گلابی بدست می آید که دارای کیفیتی پایین و عطری کم می باشد.

فواید مصرف گلاب:

  • یکی از فوق العاده ترین خاصیت گلاب آرامش بخش بودن آن است.
  • گلاب سبب ایجاد نشاط و افزایش حواس می گردد.
  • یکی از روش های طبیعی و مؤثر برای درمان اگزما، التهاب پوستی، آکنه و نیز اسکار استفاده از عرقیجات گیاهی همچون گلاب است.
  • تحقیقات نشان می دهد که گلاب برای کاهش فشار خون در افراد مبتلا به فشارخون بالا مؤثر است و همچنین برای تقویت قلب و درمان بیماری های قلبی عروقی مفید است.گلاب از جمله عرقیات با طبع گرم می باشد و برای درمان سر درد، سرگیجه، تب بسیار توصیه می شود.
  • استفاده از گلاب به صورت خوراکی و نیز بوییدن آن سبب آرامش می شود و همچنین برای کاهش استرس نیز مؤثر است احتمالا به همین دلیل در مراسم عزاداری از آن استفاده می شود.
  • مصرف مداوم گلاب تاثیر به سزایی در شادابی و جلوگیری از‍پیری ‍پوست دارد که همین سبب شده که متخصصان طب سنتی گلاب را به عنوان یک ‍پاک کننده قوی برای ‍پوست معرفی کنند و همچنین برای درمان پف زیر چشم نیز استفاده می شود و قرمزی پوست را نیز برطرف می کند. گلاب در روشنایی پوست و کاهش سوختگی ناشی از آفتاب نیز موثر است.
  • همچنین گلاب برای جلوگیری از ریزش مو و رفع شوره سر نیز مؤثر است.
  • پلاک های آمیلوئیدی یکی از عامل های اصلی بیماری آلزایمر هستند که تأثیر به سزایی بر عملکرد مغز دارند برای حل این مشکل محققان استفاده از بخور گلاب را توصیه می کنند. گلاب با خاصیت آرامش بخشی که دارد باعث کاهش عملکرد آمیلوئید ها در مغز می شود و از ابتلا به زوال عقل و آلزایمر پیشگیری می کند.
  • شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید گلاب برای بهبود آفت دهان نیز مفید است و تأثیر به سزایی در کاهش التهابات و سرخی حلق و حنجره دارد.
  • تحقیقات نشان داده استفاده از گلاب در ایام امتحاناتات باعث تقویت قوای عمومی بدن و کاهش استرس می شود.
  • در طب سنتی ایرانی گلاب برای بهبود بی خوابی بسیار مفید است و همچنین بوییدن آن برای رفع خستگی مؤثر و کاربردی است.

انواع ماسک گلاب:

مقایسه ترکیبات اسانس و گلاب گل محمدی در قالب جدول و نمودار:

به طور کلی با مقایسه ترکیبات مهم و اصلی موجود در اسانس و گلاب میزان ترکیبات اکسیژنه در گلاب بیشتر از اسانس است هیدروکربن ها که از عامل کاهش کیفیت اسانس و گلاب گل محمدی می باشند در اسانس به میزان قابل توجهی وجود داشتند در صورتی که در گلاب به میزان بسیار پایین یافت گردیدند.

ارزش غذایی  1 لیتر گلاب :

  • راه تشخیص گلاب اصل:
  • زلال و شفاف است.
  • مزه مایل به تلخی و سنگین داشته باشد.
  • دارای بوی مطبوع گل محمدی باشد.
  • ظرف گلاب باید دارای درب آلومینیومی و یکبار مصرف باشد.
  • از آب کاملا بهداشتی تهیه شده باشد.
  • فاقد رسوب و ذرات خارجی باشد.
  • فاقد پختگی و ترشیدگی باشد.
  • میزان اسانس آن ۱۲میلی گرم در ۱۰۰ سانتی متر مکعب باشد.
  • دارای برچسب حاوی درج اطلاعات (نام کالا، تاریخ تولید، تاریخ انقضا، حجم بطری و…) باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *